Select Page

Posao na pola radnog vremena – besplatni oglasi i natječaji

Posao na pola radnog vremena - besplatni oglasi i natječaji

Što je posao na pola radnog vremena?

Posao na pola radnog vremena može biti uistinu bilo koji posao koji se ne obavlja u punom radnom vremenu koje je najčešće 8 radnih sati na dan. Sukladno našim odredbama samog Zakona o radu, radno vrijeme se može definirati kao vremensko razdoblje u kojemu je sami radnik isto obavezan obavljati određeni posao prema uputama svojeg poslodavca ili nadređenog, i to na određenom mjestu. Danas razlikujemo rad na puno i nepuno radno vrijeme. Puno radno vrijeme tako ne smije biti dulje od 40 sati tjedno, dok se nepuno radno vrijeme iznosi manje, 20 sati tjedno.

Danas sami radnik može tako sklopiti više ugovora o radu, bilo da je riječ o ugovoru na određeno ili neodređeno, puno ili nepuno radno vrijeme. Posao na pola radnog vremena sadrži ugovor o radu za nepuno radno vrijeme. Nepuno radno vrijeme se smatra vrijeme ispod 8 radnih sati, a ono često iznosi od 4 do 6 sati na dan. Svaki sat koji se odrađuje iznad nepunog radnog vremena se smatra prekovremenim radom. Poslodavac je dužan svojemu radniku osigurati iste uvjete rada kao i radnicima koji rade puno radno vrijeme. Otkazni rok kao i sami izračun otpremnine bi trebali biti jednaki kao kod radnika na punom radnom vremenu.

Gdje tražiti posao na pola radnog vremena?

Danas nije ništa čudno da osobe koje rade 8 sati još sa strane rade jedan posao ili posao na pola radnog vremena. Ovakvi poslovi ne samo da su više fleksibilni, nego isto tako debljaju kućni budžet. Gdje tražiti posao na pola radnog vremena? Ako vas zanima rad od 4 sata dnevno, najbolje je da svoju potragu započnete na web portalima za posao, zatim preko raznih oglasnika, agencija za zapošljavanje pa čak i burze rada. Razni portali za posao nude sasvim jednostavnu i brzu pretragu, dovoljno je samo da utipkate što vas zanima i tražilica će vam izbaciti ponuđene oglase i natječaje.

Kakve sve poslove možete pronaći na nepuno radno vrijeme? Ovisi što tražite, ali ponuda je zaista brojna. Tako možete pronaći razna zanimanja od ugostiteljstva do uredskih poslova. Detalje oko radnog vremena, plaće i ostalih sitnica dogovarate s poslodavcem koji nudi posao. Imajte na umu da prije odabira nekog posla na nepuno radno vrijeme bilo bi dobro da istražite što više oglasa i natječaja. Isto tako valjalo bih poslati i više prijava kako bi si udvostručili šansu pronalaska posla koje nije na puno radno vrijeme.

Kako se prijaviti za posao na pola radnog vremena?

Bez obzira koje radno mjesto na pola radnog vremena vas zanima, sami proces prijave je isti. Kako se prijaviti na posao na pola radnog vremena? Naveli smo koje su najbolje opcije za potražiti posao, a sada ćemo ukratko objasniti kako prijave obično izgledaju. Oglasi i natječaji koji su kreirani za poslove na pola radnog vremena često u sebi sadrže opis posla, uvjete rada, što poslodavac nudi i kratke informacije vezane za poslodavca. Prijava za posao se često sastoji od slanja molbe u kojoj se kratko predstavljate poslodavcu, te životopisa u kojemu navodite sve ostale informacije o sebi i svom radnom iskustvu.

Daljnje detalje oko samog posla i ponudi poslodavca dobivate ukoliko ćete biti pozvani na sami razgovor. Mnogi poslodavci nude fleksibilne radne sate kao i uvjete rada. Posao na pola radnog vremena je danas sve češće traženi pojam, mnogi ljudi se odlučuju jednostavno raditi dva posla ili se jednostavno prepustiti radu na pola radnog vremena kako bi imali viška vremena za sebe. Neovisno o situaciji i razlogu zašto vas interesira posao na nepuno radno vrijeme, želimo vam uspješno traženje posla.

Tagovi: