Select Page

Posao mesara – besplatni oglasi i natječaji

Posao mesara - besplatni oglasi i natječaji

Posao mesara i kako se postaje mesarem?

Posao mesara se stječe u strukovnoj školi, a radi se o zanimanju koje je danas veoma traženo. Upravo su mesari ti koji obavljaju poslove klanja i rasijecanja mesa, obrade pojedinih dijelova, kategorizaciju mesa, preradu mesa u razne oblike. Posao mesara također uključuje kupnju mesa, pripremu za prodaju, prodavanje mesa na način da ga: reže, oblikuje po želji klijenta, izračunava cijenu i umata. Mesari često rade stojeći u zatvorenom prostoru koji se bavi samo prodajom mesa kao mesnica ili u raznih velikim dućanima mješovite robe u djelu mesnice.

U svome poslu mesari se moraju služiti raznim alatima i strojevima poput: noževa, sjekira, pila, strojeva za mljevenje i usitnjavanje, strojeva za oblikovanje i pakiranje itd. Zbog opasnosti od mogućih svakodnevnih ozljeda mesari tijekom svog radnog vremena moraju nositi odgovarajuću zaštitnu odjeću. Često je poželjno da su mesari snažnije tjelesne građe i da su spretni u korištenju raznih alata za obradu mesa. Traži se sposobnost prepoznavanja kvalitetnog mesa i mirisna i okusna osjetljivost. Sama priroda posla traži osobe koje su emocionalno uravnotežene, ljubazne, susretljive i poštene.

Posao mesara osposobljavanje i zapošljavanje

Mesari se u pravilu školuju tri godine i posao mesara često uključuje zapošljavanje u klaonicama, industriji za prerađivanje mesa, obrtničkim radnjama ili u prodavaonicama mesa te mesnih prerađevina. Sadašnja situacija u Hrvatskoj nam govori kako je situacija sa školovanim mesarima veoma kritična, točnije nemamo dovoljno školovanih mesara za opseg potražnje posla. Posao mesara je danas iznimno tražen, jer kao što znamo mesnice su dio svakog većeg dućana mješovitom robom.

Ne moramo naglašavati kako osobe koje nisu završile navedeno zanimanje ne mogu raditi kao mesar. Današnje plaće mesara u prosjeku iznose 5.767 kuna, dok je meridijan plaće 6.000 kuna. Ovisno o radnoj poziciji, točnije da li je ona u klaonici ili prodaji plaća se može mijenjati. Po ispitivanjima koja su provedena preko brojnih poslovnih portala dobivamo informaciju kako je pozicija mesara u rangu plaća tek na 304 mjestu, da je sama zastupljenost žena na ovome radnom mjestu svega 23% i da je prosječna dob ispitanika 30 godina.

Posao mesara i oglasi za posao

Današnji oglasi i natječaji za posao nam nude veliku lepezu poslova gdje svatko može pronaći nešto po svojoj volji. Posao mesara je danas iznimno tražen, što se može zaključiti po brojnim oglasima raznih dućana mješovite robe i privatnih obrtnika. Dovoljno je samo da pristupite bilo kojem online portalu za posao i upišete “Mesar” pod traženo zanimanje, bit ćete iznenađeni rezultatima pretrage. Iako je danas aktivno na stotine oglasa za posao mesara u Hrvatskoj kao i inozemstvu, nažalost susrećemo se s problemom njihovog nedostatka.

Zašto je to slučaj? Kao i u svim proizvodnim procesima industrija mesa se zadnjih godina iznimno modernizirala i tako smanjila potrebu za ljudskom rukom. Današnji moderni način života isto tako mnoge mlade ljude vuče prema drugim zanimanjima. Istina je da dokle god postoji mesna industrija postajat će i mesara, samo u puno manjem broju nego inače. Ovo je svakako jedan od onih poslova koji nikada neće izumrijeti i čije će zanimanje uvijek biti cijenjeno te traženo preko raznih oglasa i natječaja.

Tagovi: