Select Page

Posao kuhara – besplatni oglasi i natječaji

Posao kuhara - besplatni oglasi i natječaji

Kako izgleda posao kuhara?

Posao kuhara se sastoji od pripremanja svih vrsta toplih kao i hladnih jela. Ovo podrazumijeva odabir kao i pripremu samih namirnica, određivanja načina pripreme, pripremu i posluživanje jela. Sami posao kuhara u hotelskom ili ugostiteljskom objektu se sastoji od raznovrsnih zadataka kao kreiranje jelovnika i odabira jela. Posao može uključivati procjenu dnevnih potreba i količinu sastojaka koji su potrebni za kuhinju, planiranje nabavke prema sezonskim i regionalnim uvjetima. Kuhar isto tako vodi brigu o profesionalnom skladištenju hrane i kontroli njene kvalitete.

U poslu kuhara poslovica “Gost je kralj” je vodilja, što znači da će kuhar uz ostalo kuhinjsko osoblje uvijek raditi na tome da jelo bude napravljeno najbolje moguće. Kuhar uz pomoć svog osoblja priprema narudžbu hrane kako to gost želi. Priprema hrane se sastoji od pranja, sjeckanja, začinjavanja i obrade namirnica koje će se naći na tanjuru. Priprema hrane može ovisiti o samoj namirnici, tako se ponekad moraju koristiti posebni kuhinjski aparati ili tehnike pripremanja. Kuhari imaju mogućnost se specijalizirati za određenu skupinu jela.

Gdje se prijaviti za posao kuhara?

Da bi se prijavili za posao kuhara morate imati završeno srednje strukovno obrazovanje u trajanju od 3 godine. Danas je isto tako moguće steći navedeno zvanje pomoću sustava obrazovanja odraslih. Gdje se prijaviti za posao kuhara? Kuhari su uvijek iznimno traženo zanimanje, osobito u sezonskom radu. Oglasi i natječaji za kuhara su uvijek dostupni na raznim web portalima za posao, kao i oglasnicima, preko agencija za zapošljavanje i putem burze rada. Prijava se radi sukladno traženim uvjetima poslodavaca, što je često navedeno u oglasu ili natječaju. Oglas ili natječaj za kuhara u sebi često sadrži navedeno: Opis samog posla, uvjeti rada, ponudu poslodavca, i ostale informacije vezane za radno mjesto.

Od kandidata koji se prijavljuju za radno mjesto kuhara često se očekuje dokazano iskustvo u kuharstvu, pozitivan pristup kao i odlične organizacijske sposobnosti, rad u timu kao i samostalni rad. Naveli smo kako je kuharsko zanimanje veoma traženo, što znači da je samo zapošljavanje veoma lako. Iskusni kuhari koji još imaju položeni i majstorski ispit su vrlo traženi i naravno dobro plaćeni. Radno vrijeme će ovisiti o mjestu rada, ali često se sastoji od dvije smjene. Prosječna plaća kuhara u Hrvatskoj je 6.383 kune neto, a raspon plaće može varirati između 5.000 do 7.500 kuna.

Kako se prijaviti za posao kuhara?

Ukoliko tražite oglas ili natječaj za posao kuhara, tada ćete upravo u njemu pronaći i sve vezano za prijavu na navedeno radno mjesto. Prijava se često sastoji od slanja molbe te životopisa, kao i ostalih potrebnih dokumenata ukoliko je to poslodavac naveo. Posao kuhara svakako ima budućnosti, sve više ugostitelja odmah stavljaju kuhare na stalne ugovore jer dobrog kuhara je teško pronaći. Mijenjanje svijesti o zdravlju i namirnicama također ide pod ruku navedenom zanimanju, što znači da se konstantno radi na novim i zdravim receptima.

Kuhari mogu osim u hotelu ili ugostiteljskim objektima poput restorana, kantina ili catering usluga raditi i na egzotičnim mjestima poput brodova za krstarenje ili restoranima na vrhu planine. Ono što je svakako sigurno je da navedeno radno mjesto uvijek traženo, osobito u sezoni kada mnogi Hrvatski i strani restorani traže specijalizirane kuhare. Kuhar danas slovi kao jedno od najisplativijih zanimanja sad i u budućnosti, razlozi su i više nego očigledni.

Tagovi: