Select Page

Posao konobara – besplatni oglasi i natječaji

Posao konobara - besplatni oglasi i natječaji

Kako izgleda posao konobara?

Posao konobara je priprema radova prije samog procesa posluživanja, on održava sve potrebne uređaje kao i sami inventar vezan za posluživanje, postavlja sve stolove i poslužuje tražena jela i pića gostima u lokalu. Konobar je prva osoba sa kojom se gost susreće, i isto tako gosti mogu biti strani i domaći, što znači da je poželjno da konobar priča jedan ili više stranih jezika. Posao se može obavljati u bilo kojem ugostiteljskom objektu gdje je traženo posluživanje. Konobari prvenstveno poslužuju piće i hranu, primaju narudžbe od gostiju i prenose ih dalje u kuhinju, i vode brigu o tome da su gosti uvijek zadovoljni.

Sami posao konobara također uključuje i druge poslove poput postavljanja stolova za goste, pospremanje stolova nakon gostiju, ispostavljanje računa kao i naplata usluga. Budući da su konobari prvi kontakt s određenim ugostiteljskim objektom, od njih se traži da budu ljubazni i susretljivi jer upravo o njima ovisi reputacija lokala. U malo boljim i skupljim ugostiteljskim objektima možemo se susresti s konobarima koji dočekuju goste na ulazu u sami lokal, prate goste do stolova, pridržavaju stolce pri sjedanju gostiju, pomažu pri odlaganju robe i savjetuju kod odabira jela i vina.

Gdje se prijaviti za posao konobara?

Konobari se inače osposobljuju u ugostiteljskim školama u trajanju od tri godine, nakon kojeg mogu polagati majstorski ispit. Samo zanimanje je stvoreno da se u njemu može napredovati, tako od konobara možete postati voditelj smjene ili voditelj sale. Također je omogućeno i daljnje usavršavanje i napredovanje za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist. Gdje se prijaviti za posao konobara? Danas mnogim poslodavcima zapravo i nije bitno da li je netko po struci konobar ili ne, više im je bitno da je osoba voljna raditi i rasti u skladu sa poslom. Konobari su iznimno traženo zanimanje, i to tijekom cijele godine i osobito u doba sezone.

Ako tražite posao konobara najbolje je da to učinite putem raznih web portala za posao, oglasnika, agencija za zapošljavanje te burze rada. Oglasi i natječaji za radno mjesto konobara su dostupni na svim navedenim mjestima. Kako napraviti prijavu? Prijava za radno mjesto konobara se vrši sukladno zahtjevima u oglasu za posao. Često je dovoljno poslodavcu poslati molbu te životopis i možda ostale tražene dokumente. Konobari imaju radno vrijeme od 40 do 42 sata tjedno, iako im ritam samog radnog vremena može biti drugačiji. Sezonski rad će tako nerijetko tražiti smjene od 10 do 12 sati na dan. Radni ritam je često tako neujednačen. Prosječna plaća konobara u Hrvatskoj je 5.393 kune neto, a sami raspon plaće može varirati između 4.500 i 6.000 kuna.

Kako se prijaviti za posao konobara?

Razni ugostiteljski obrti poput restorana ili hotela su uvijek u potrazi za konobarom viška, tako da je posao konobara relativno lagano pronaći. Kako se prijaviti za posao konobara? Naveli smo gdje možete potražiti oglase i natječaje za konobara, ali što onda? U samom aktivnom oglasu ili natječaju susrest ćete se s opisom posla sa strane poslodavca, uvjetima rada, što poslodavac nudi za vaš rad, i ostale informacije vezane za poslodavca. Prijava na oglas ili natječaj se često samo sastoji od slanja molbe u kojoj se kratko predstavljate i životopisu u kojemu navodite ostale detalje o sebi i prijašnjim radnim mjestima.

Radi gotovo svakodnevnih otvaranja novih lokala, sezonskog rada i općenito potražnje ljudi u ugostiteljstvu, zanimanje konobar je veoma traženo sad i u budućnosti. Iz navedenih razloga konobari i ostali radnici u ugostiteljstvu se zapošljavaju relativno lako, posebice u raznim turističkim mjestima za vrijeme sezone. Samo radno vrijeme i plaća će ovisiti ovisno o poslodavcu, ali konobari uvijek imaju mogućnost dodatne zarade putem napojnica gostiju. Konobari tako mogu raditi od najosnovnijih kafića pa sve do luksuznih restorana.
Tagovi: