Select Page

Posao burza – kako pronaći posao preko burze

Posao burza - kako pronaći posao preko burze

Posao burza i kako izgleda uključivanje na tržište rada?

Kada se odlučite na traženje posla ono mora biti aktivno te sustavno, a najbolje je započeti ga s informiranjem o ponudi svih slobodnih radnih mjesta. Slobodna radna mjesta danas možemo pronaći preko burze rada, točnije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili putem jednostavnog pretraživanja natječaja i oglasa za posao na poslovnim portalima. Burza je često mnogima vodilja u traženju posla, točnije ona je prvi susret s tržištem rada. Ako se odlučite prijaviti u evidenciju HZZ-a, tada će vam sukladno vašoj struci biti dodijeljen savjetnik kojemu je zadaća pomoći vama u aktivnom traženju posla.

Zadaci vašeg savjetnika su: Informiranje o slobodnim radnim mjestima ovisno o struci, pomoć u traženju i drugih poslova van struke, uključivanje vas u razne radionice na burzi pomoću kojih učite kako se bolje snaći na tržištu rada, informiranje o aktivnim mjerama zapošljavanja, pomoć pri odabiru programa dodatnog obrazovanja ili osposobljavanja.

Isto tako imate zadatak javljati se na mjesečnoj bazi savjetniku s svojim dnevnikom rada kojeg šaljete preko mail adrese. Ako vas zanima posao burza, točnije posao preko burze, tada morate biti spremni na aktivno traženje posla samostalno i uz pomoć savjetnika. Važno je naglasiti da ukoliko želite zadržati status nezaposlene osobe na burzi da morate slijediti određena pravila s kojima vas upoznaje vaš savjetnik. Traženje posla preko burze je puno više od tipkanja posao burza u internet pretraživanje.

Posao burza i kako izgleda prijava u evidenciju nezaposlenih?

U samu evidenciju nezaposlenih se možete prijaviti kada odlučite da ćete aktivno tražiti posao. Nezaposlene osobe, kao i ostali aktivni tražitelji posla se prijavljuju u evidenciju nezaposlenih prema svojem mjestu prebivališta ili boravišta. Prijavu možemo odraditi osobnim dolaskom ili putem e kanala za prijavu. Ako se odlučite na osobnu prijavu dolaskom na burzu, tada je potrebno da sa sobom ponesete sljedeće dokumenta: Važeću osobnu iskaznicu, potvrdu o boravištu ukoliko se prijavljujete izvan mjesta prebivališta, svjedodžbe i diplome.

Prijava putem e kanala sadrži: Ispunjenu prijavnicu za burzu, preslika osobne iskaznice s obje strane, potvrda o boravištu ili prebivalištu, svjedodžbe i diplome. Prijave se razlikuju isto tako ako dolazite is radnog odnosa ili ako dolazite radi prestanka obavljanja svoje samostalne djelatnosti. Što kada ste napravili prijavu u evidenciju? Tada vam se dodjeljuje savjetnik i lagano krećete u svijet traženja posla.

Posao burza nudi mnogobrojne natječaje i oglase za rad u cijeloj Hrvatskoj. Mnogi navedeni natječaji i oglasi na burzi su prilagođeni posloprimcima, točnije mnogi poslodavci nemaju stroge kriterije zapošljavanja radi korištenja aktivnih mjera pri zapošljavanju. Koja je važa zadaća sad? Sada kada ste nezaposlena osoba koja aktivno traži posao, vaša zadaća je javljati se na svaki proslijeđeni oglas sa strane savjetnika, kao i samostalno traženje posla. Posao burza može vam biti prvi korak u traženju ozbiljnog posla.

Posao burza i kako se prijaviti na natječaje?

Kada ste se uspješno prijavili u evidenciju nezaposlenih i kada ste prošli svoj prvi sastanak sa savjetnikom slijedi aktivno traženje posla. Zadaća vašeg savjetnika je da vam šalje natječaje koji odgovaraju vašoj struci, dok je vaša zadaća javljati se na njih i isto tako samostalno tražiti razne natječaje i oglase i javljati se na njih. Jednom mjesečno na određeni datum savjetniku šaljete dnevnik rada u kojemu ćete predočiti sve natječaje na koje ste se javili. Poslove možete tražiti putem bilo kojim poslovnih portala i oglasnika, iako savjetnici preferiraju da natječaje gledate na portalu burze.

Istina je da će mnogi poslodavci objaviti natječaj na više mjesta, a burza je najbolji izbor radi evidencije nezaposlenih. Kako se prijaviti na posao burza, točnije na natječaj na burzi? Pretraživanje slobodnih radnih mjesta je zaista jednostavno. Dovoljno je da odaberete koja vrsta posla vas zanima i županiju rada i tada dobivate listu slobodnih radnih mjesta.

Kada otvorite određeni natječaj koji vas zanima vidjet ćete opis radnog mjesta, što se traži od posloprimca i tko je poslodavac iza natječaja. Prijave se često rade na mail adresu poslodavca. U prijavi je bitno navesti gdje ste našli oglas ili natječaj za posao, kao i priložiti molbu i životopis. Ovisno od poslodavca do poslodavca, oni vam se mogu javiti ili ne. Posao burza je svakako najbolji način za krenuti u poslovne vode, ali isto tako treba imati na umu da postoje mnogobrojne mogućnosti za pronalazak posla.

Tagovi: