Select Page

Agencija za zapošljavanje – što je i kako radi

Agencija za zapošljavanje - što je i kako radi

Što je agencija za zapošljavanje

Agencija za zapošljavanje kako i samo ime kaže ima svoju osnovnu svrhu, a to je zapošljavanje. Tvrtke kada traže djelatnike za otvorena radna mjesta ili sami daju oglase ili se obraćaju agencijama za zapošljavanje u potrazi za radnicima. Agencija ima svoje baze podataka potencijalnih djelatnika za točno određene vrste posla koji se traži, naravno uz pristanak kandidata da ih se zadrži u bazi kandidata agencije.

U svojoj bazi podataka možda već imaju kandidata koji će savršeno odgovarati profilu radnog mjesta i time će tvrtkama ubrzati i olakšati potragu za otvoreno radno mjesto. Agencija za zapošljavanje također sudjeluje u selekcijskom procesu odabira kandidata za otvoreno radno mjesto na način da prikuplja za tvrtke molbe te ih selekcionira pažljivim odabirom kandidata koji će odgovarati zahtjevima poslodavca.

U agenciji rade stručno obrazovani profesionalci koji već u prvom krugu razgovora mogu procijeniti kandidate koliko su iskreni, koliko svojim nastupom i odgovorima koje daju tokom razgovora odgovaraju traženoj poziciji. Svaki korak koji agencija odradi će prezentirati poslodavcu i da ti svoje mišljenje o potencijalnim kandidatima.

Kako radi agencija za zapošljavanje

Agencija za zapošljavanje sa svojim stručnim timom daje stručne procjene kandidata za određeni posao koji poslodavac traži. Ovisno o tome traži li poslodavac privremene radnike ili radnike za stalno i trajno zaposlenje, agencija će ponuditi profil kandidata prema uvjetima koje poslodavac traži.

Agencija za zapošljavanje će u prvom koraku između pristiglih molbi napraviti prvi selekcijski postupak na način da će iz količine pristiglih molbi odabrati kandidate za prvi krug razgovora ili testiranja. Zapravo testiranje kandidata može i biti prvi selekcijski postupak kojim će izdvojiti one kandidate za prvi razgovor koji predstavlja drugi selekcijski krug. O svakom koraku i svakom kandidatu će agencija dati svoje stručno mišljenje i svoje preporuke poslodavcu.

U drugom ili trećem krugu agencija će uključiti i poslodavca ukoliko je tako dogovoreno, jer svakako u nekom krugu razgovora poslodavac će htjeti uključiti se u razgovore sa kandidatima. Ponekad će to biti već od prvog kruga razgovora, a ponekad tek u zadnjem krugu razgovora sa kandidatima.

Agencija za zapošljavanje nudi i iznajmljene radnike

Agencija za zapošljavanje osim što pomaže u posredovanju i pronalasku najboljih kandidata za određeni posao koji poslodavac traži, također može ponuditi i radnike koje će iznajmljivati određenim tvrtkama za privremeno zapošljavanje zbog potrebe posla. Na primjer, kod poslodavca djelatnica ode na porodiljni dopust i za taj period odsutnosti poslodavac neće zaposliti osobu kao zamjenu na određeni period, već može potražiti pomoć agencije da im ponudi i iznajmi djelatnika koji će biti na poziciji dok se djelatnica ne vrati sa porodiljnog. Iznajmljeni posloprimac će biti zaposlenik agencije, a radit će kod tvrtke koja ima potrebe za privremenim zapošljavanjem.

Također, agencija za zapošljavanje može tvrtkama ponuditi i potragu i pomoć za radnicima koji su strani državljani, gdje je obično dokumentacija i proces dobivanja radnih dozvola dugotrajan proces kojim se određene tvrtke ne žele baviti samostalno već to prepuštaju agencijama koje su upoznate sa cijelim postupkom zapošljavanja stranaca.

Agencija može davati i savjetodavne usluge tvrtkama na koji način mogu ulagati u takozvani brain capital, odnosno kako ulagati u znanje postojećih djelatnika stvarajući na taj način kolektiv kvalitetnih i profesionalnih djelatnika koji će podizati produktivnost i efikasnost poslodavca.

Tagovi: